Premium Energy Systems

ClearlineFusion van Viridian Solar toegepast in nieuwbouwproject van BPD Gebiedsontwikkeling op VINEX-locatie Leidsche Rijn te Utrecht

In week 51 van 2016 is Kremer Installatietechniek uit ‘s-Heerenberg gestart met de installatie van diverse configuraties ClearlineFusion indakzonnepanelen in daken van nieuwbouwproject De Veiling op VINEX-locatie Leidsche Rijn te Utrecht. Nieuwbouwproject De Veiling is een ontwikkeling van BPD Gebiedsontwikkeling (Regio Noord-Oost & Midden) uit Amersfoort en de bouw ervan wordt verzorgt door ReinBouwGroep uit Dieren.

Tegenwoordig zijn zonnepanelen een mogelijkheid geworden om de kwaliteit van een woning te verbeteren en zo de waarde van een woning te verhogen. Door ClearlineFusion van de Britse fabrikant Viridian Solar is solar PV nu leverbaar met de hoogste kwaliteit en esthetiek tegen een prijs die concurrerend is met conventionele A-kwaliteit zonnepanelen voor toepassing bovenop dakpannen of leien. Een dakgeïntegreerd PV-systeem is een voor de hand liggende keuze bij het bouwen van een nieuw dak, dan wel de renovatie van een bestaand dak. ClearlineFusion brengt ook esthetisch en kwalitatief hoogwaardige dakintegratie van solar PV binnen handbereik voor bestaande woningen.

Het ClearlineFusion indaksysteem is onderscheidend t.o.v. andere indaksystemen, omdat de zonnepanelen als zodanig het systeem voor dakintegratie vormen. Betreffende indaksysteem is dus geen constructiesysteem waar andere panelen in bevestigd kunnen worden. Er hoeft dus geen gebruik gemaakt te worden van EPDM-onderlagen, verzwaarde onderconstructies en/of plastic onderbakken, trays, damwandprofielen of iets dergelijks. Hemelwater e.d. blijft aan de voorzijde van de zonnepanelen, waardoor er ook geen ophoping van vuil, zoals bijvoorbeeld bladresten, aan de achterzijde kan plaatsvinden. Hierdoor komt er ook geen water in de buurt van de junction box zoals dat bij vele andere indaksystemen (veelal ‘verzonken’ opdaksystemen) wel het geval is.

ClearlineFusion bestaat uit Clearline PV16-zonnepanelen (diverse vermogens zijn leverbaar) die heel eenvoudig op de pan-, lei- of rietlatten geschroefd kunnen worden en vervolgens waterdicht worden afgesloten met smalle Fusion-gootstukken. Vanwege het ontbreken van allerlei obstructies aan de onderzijde van ClearlineFusion is de ventilatie optimaal, waardoor het rendement vergelijkbaar is met dat van traditionele opdakzonnepanelen. ClearlineFusion vormt de zgn. eerste waterbarrière en is als enige zonnepaneel ter wereld BBA-gecertificeerd als zelfstandige dakbedekking.

Met ClearlineFusion is het mogelijk diverse configuraties samen te stellen, t.w. zowel portret- als landschapsgericht en diverse ‘getrapte’ variaties daarvan. Ook geschikt voor toepassing in leien en rietgedekte kappen.

ClearlineFusion, een beproefd systeem voor dakintegratie van solar PV